srijeda, 24. travnja 2019.

Arrotzak (Baskija), Oswaldovi (Italija/Češka), Žblj Mozaik (Zagreb) @ Podrum, 26. 4. 2019. (petak), 21.00 h

Novi tjedan, novi gig… ali ovaj petak se njišemo nešto laganije i s pivom u ruci se prisjećamo surove pankčine i još brutalnijeg poga od prošlog tjedna. Zavod za statistiku kaže kako su nam baskijski prijatelji zadnji put bili u gostima 2010. i sada, devet godina kasnije dolazi bend ARROTZAK. Ne znamo hoće li nam donijeti kavu i kolače, ali mjuza koju nose je jednako dobra. S druge strane nultog meridijana dolazi talijansko-češki duo OSWALDOVI, a ono što oni proizvode teško da se može uokviriti postojećim geografskim pojmovima. Reklo bi se, svjetski. Možda će ipak ŽBLJ MOZAIK (bend s domaćim putovnicama) biti taj koji će probiti granice žanrova… to ćemo vidjeti u petak, nakon što poslušamo ovaj internacionalni ansambl. Nova porcija kuršlusa odvijat će se kako slijedi:
ARROTZAK
post pank
Baskija

OSWALDOVI
unorthodox psych rock, ancestral blues, spaghetti western
Italija/Češka

ŽBLJ MOZAIK
alternativni pank
Zagreb


26. 4. 2019. (petak)
21 h
25 kn


ARROTZAK (što doslovno znači autsajder, stranac) je post-pank bend iz Baskije. Mjuza im je melodična i drska sa štihom mračnih 80ih. Podsjeća na nešto što bi Red Dons/No Hope for the kids/Wipers/Gorilla Angreb svirali. Nedavno su izbacili svoj drugi album "Lurzoru Hotzetik" („iz hladnog tla“) na kojem su dodatno nabrijali tekstove napisane na španjolskom i baskijskom čime drže taj jezik na životu. Nešto kao Tamara Obrovac kod nas, ali u pank verziji.



Bend OSWALDOVI je češko-talijanski duo kojeg čine Andrea Rottin i Kateřina Malá. Zvuče kao mješavina psihodeličnog rocka, američkog bluesa iz 30ih, sjevernoafričkog nomadskog bluesa, južnoeuropskog folka i špageti western soundtracka (pa ti vidi…). Andrea je zadužen za bas i električnu gitaru, a Kateřina roka na minimalističkom bubnjarskom setu. Oboje pjevaju i to na način da cijela stvar zvuči kao neki eksperiment između vokalnog i zborovskog pjevanja. Zadnja ploču koju su snimili (Songs About Persecution) inspirirana je životima ljudi koji su od početka 20og stoljeća do danas migrirali kroz južnu Europu i bivšu Austro-Ugarsku. Logično za ekipu koja brije na blues…



O ŽBLJ MOZAIKu ne znamo i ne možemo reći mnogo. Ono što je sigurno je da su bivši trio, a sada duo (bubanj, gitara) i da su iz Zagreba. Teško se može opisati šta točno sviraju. Najpreciznije je reći alternativni pank. Imaju kratke pjesme i kratke i ekspresne nastupe. Izdali su jedan singl te se spremaju snimiti prvi ep. Ako volite Minutemen, Šarla Akrobatu ili ranu Sexu ovo bi mogao biti bend za vas.

Upad: 21.00
  ARROTZAK: 21:30 - 22.15
OSWALDOVI: 22:30 - 23:15
                    ŽBLJ MOZAIK: 23:30 - 00:15                      
Aftergranđparty: 00:30 - ???


Zabavu odnosi RIJEKADIYHCPUNK kolektiv.

Nema komentara:

Objavi komentar