četvrtak, 26. travnja 2018.

10 godina PODRUMa - 04. (petak) i 05. (subota) svibanj!

Teško je povjerovati ali prvo desetljeće je iza nas. Nešto što je krenulo kao potreba za razvojem uradi sam prostora se polako i sigurno pretvorilo u utočište prije svega nas samih, a potom i svih onih koji su kroz godine ovdje dolazili i podržavali krajnje glazbeno podzemlje u svoj svojoj različitosti.

Na početku je sve bilo zgurano u 20-tak kvadrata hardcore punk ludila, a danas je čitav "podrum" funkcionalna cjelina i ovoga vikenda ćemo slaviti jako i žestoko, istovremeno se prisječajući prošlosti, no dakako gledajući prema onome što tek dolazi:

10 godina PODRUMA
4. i 5.5.2018.
diskusije, koncerti, druženje, izložba, fanzini 
25 kn po danu


Program smo koncipirali na način da osim standardnog glazbenog dijela, ekipi pružimo i diskurzivnu pozadinu cijele priče uz izložbu, finu hranu i jedan sasvim novi fanzin u kojemu ćemo skupiti što više korisnih informacija o Podrumu, njegovoj prošlosti i izazovima koji predstoje. 

4.5.2018 (petak)
16.00 - 18.00h: vegan zakuska
Svi znate da pank kuhari rade najbolju mezu. Ovoga vikenda će se spremati samo najbolje od onoga što se izreciklira od hrane koju drugi ne žele. Kolektiv Hrana, a ne oružje djeluje na području Rijeke dugi niz godina a ovo je jedna od rijetkih in house akcija.

18.00 - 19.30h: 10 godina Podruma, jedna priča
Pričati  o nečemu što još uvijek traje je katkad nezahvalno. Ali naš kolega koji više ne stanuje u Rijeci smjelo i hrabro prati razvoj lokalne DIY scene od početka 2000'-tih. Kako je došlo do skvotiranja podruma?! Zašto u Rijeci već 10 godina ne postoji niti jedan crust bend? Koliko je pankera/ica potrebno da bi se nešto napravilo?! Odgovore na ova i još nekolicinu pitanja donosi damir batarelo.

20.00 - 21.30h: Slikano u Podrumu, izložba fotografija
Tijekom godina smo skupili neku količinu fotografija koje prate razvoj prostora. Od prvih čišćenja do prve izložbe koje smo složili za stoti gi, pa do danas kada ćemo još jednom protresti sve hardove, stikove i filmove s namjerom da složimo kronologiju bez nekog pretjeranog reda. Vidjeti ćete neka poznata lica, neka stara, ali namjera izložbe je donijeti osmijeh na lice još jednom kada shvatimo kako je jebeno bivstvovanje u Podrumu. 

22.00 - 01.00: Koncert 
7AM (Slovenija) su noviji projekt kojega čine ljudi koji su nekoć davno razvaljivali kroz Mladinu Kinu i stvarali novi svijet na planeti Dravograd. Sad produkciju sele van granica matične im dežele s namjerom da se maknu od žanrovskih klasifikacija. Melankolični pank, vrištanje, pjevanje. Sve je tu...

DISBAJA je brzi, hardcore punkom obojan metal crust koji se u Rijeci nije pojavio već neko vrijeme. Ovoga puta sviraju presjek stvari na kojima se miješa sve gore navedeno, uz energičnu lajv izvedbu i nešto izmjenjenu postavu koja će u ovom formatu nastaviti harati.

BOSONOGO DJETINJSTVO su zadarski sea punxi koji su ovih dana žešće raštrkani diljem ružne naše. Iako su im se afiniteti dobrano izmjenili, uspjeli smo ih natjerati da se skupe još jednom, pa neka sami odluče jel to to ili nije... Krenuli su kao d beat stoner, da bi kasnije dodali više post punka...Kako će zvučati nakon beskrajno preduge pauze ostaje na nama da vidimo. 

01:00 - ???: After punk parti
Jebi ga, svirati ćemo i pjevati kao da sutra ne postoji. Možda drito s gramofona, a možda samo s usb štapića. Od nemila do nedraga. Dj-i su tajna ali sve su to poznata lica koja će vam donijeti probranu selekciju disco, punk, pop, surf, crust hitova.

5.5. (subota)
12.00 - 16.00: Uzmi ili ostavi
Solidarna razmjena odječe i ostalih dobara na ulicama Rijeke također traje već dulje vrijeme. Nekad u Palachu, nekoć na Harteri, katkad na Kontu ili bilo drugom mjestu. Ideja uvije ostaje istom: uzmi što misliš da ti treba i ostavi ono što ti ne treba. Tako i ovoga puta, ispred Molekule tj. Podruma u ranopopodnevnim satima.

16.00 - 18.00: vegan zakuska
Još jednom. Najbolja maneštra i vege čevosi u galaksiji.

18.00 - 19.30: Kraljevačka pank štorija 
Kraljevo je grad u Srbiji koji je oduvijek imao snažnu hardcore punk priču. Od 80'-tih do danas uvijek je tu neko ime, neki bend, neki pojedinac koji prenosi misao o tome kako je bilo nekad i kako je danas živjeti i biti diy radikalom u jednom manjem mjestu. Vojkan Trifunović je sXe ratnik a usto i povjesničar.  Sprema nam opaku priču o prošlosti i sadašnjosti hardcore punk scene uz svakojaku popratnu relikviju koji će iskopati i donijeti. 

20.00 - 21.30: Predstavljanje fanzina: 10 godina podruma
Rijeka je tijekom protkelih 20 godina imala nekolicinu aktivnih fanzina. Danas je situacija poražavajuća ali ekipa iz ZIN ZIN biblioteke svako mali počasti s nekim novim brojem "NULA NEGATIV" fanzina. Ipak, ovoga puta mladići preuzimaju uredničku palicu i slažu zanimljiv dokument kojega pišu i stara i nova lica. 

22.00 - 01.00: Koncert
SO BEAST nam dolaze iz Italije i riječ je o posve nesvakidašnjem bendu koji spaja nespojivo. Elektronika, ritam mašine, ludilo, psihodelija,postpunk su samo pojedini epiteti koji se mogu iskoristiti za opis ovoga nadasve maštovitog glazbenog sastava. Zadnji put su bili toliko dobri da ih jednostavno moramo ponovno čuti. 

NULLA OSTA su svima znani dual bass and drum hardcore punk brijači. Ako razmislimo koji je bend u Rijeci svirao najviše puta, onda naši dragi kolege iz Pule svakako spadaju u sam vrh, ako ne i na sam tron. Novi članovi, nova energija, stara pula punk ideja. Još jednom ćemo biti na krilima slobode, pa natrag do smrti...

THE TRUTH nam ostaju za kraj. S njima je sve počelo prije 10 godina na jednoj od turneja pri kojoj su stali u Rijeku i s njima će i završiti ova proslava. Old school hardcore punk s pozitivnim porukama i negativnim konotacijama. Danas djeluju na potezu Kraljevo//Zagreb i svake godine neumorno odlaze na turneje, rade nove trake i guraju taj pank radikalizam.

01:00 - ???: After punk parti
Još jednom da ponovimo gradivo. Plešemo i veselimo se...

ULAZ po danu na koncert: 25 kn!
Ostali programi su besplatni...

Zabavu donosi RIJEKADIYHCPUNK koletiv.



Nema komentara:

Objavi komentar